“Hoi, ik ben Hans Mader, cartoonist & kunstschilder”

Ik was op school de lieveling van al mijn tekenleraren.

Op de middelbare school won ik al prijzen voor mijn tekeningen.

De leraren vonden mij uitermate geschikt voor de kunstacademie maar helaas, mijn vader vond het geen goed idee. “Ga gewoon een echt vak leren”,zei hij.

En zo kwam het dat ik contactlens-specialist ben geworden. Gelukkig stroomde het bloed waar het niet gaan kon en ontwikkelde ik mij naast mijn beroep tot cartoonist en kunstschilder. Ik werkte aan diverse commerciële projecten, illustreerde kinderboeken en animatiefilms.

Een aantal jaren geleden begon ik te schilderen. De eerste tijd liet ik mij inspireren door grote voorgangers,’Het melkmeisje’ van Vermeer en ‘De luitspeler’ van Frans Hals. Het werd een succes! De kunstwereld stond op zijn achterste benen. Is dit Kunst? Ja, met een grote K. “Nou Nee!”

“Ik haalde mijn schouders op, dit was al eerder voorgekomen in de geschiedenis”.

De neuzen gingen helemaal omhoog toen ik een van mijn schilderijen liet kopiëren en er een Ray-Ban zonnebril op schilderde. ‘Hoe kun je kunst nou in dienst stellen van commerciële praktijken?’

De zaal liep letterlijk leeg toen ik in Amsterdam de Breitner prijs won.

“Heeft hij het gewonnen”? roddelde het uit de zaal. “Ze zijn gek geworden!”

Inmiddels ben ik ‘Hans Mader de cartoonist’ bekend in heel Nederland door mijn optreden in de Top 2000 a go go van Mathijs van Nieuwkerk. Een aantal dagen achtereen tekende ik eind december 2015 live in de studio cartoons voor de quiz van het programma. Kijk maar eens naar deze compilatie.

Commercieel en controversieel. Termen, woorden… Mij interesseert het allemaal niet. Ik schilder en maak cartoons gewoon voor mijn plezier, omdat het er uit moet. Het is mijn passie.

Pin It on Pinterest

Share This